Snovi info logo i lovac na loše snove

Hvatač snova

Lovac na loše snovePorijeklo Hvatača snova (Dream Catcher)

 

Hvatač snova je predmet ručne izrade. To je u suštini obruč napravljen od grančice vrbe na kojm je ispletena svojevrsna mreža s malenom rupicom u centru mreže. Može biti ukrašen perjem, perlicama i kristalima. Smatra se da potječe iz davne prošlosti plemena američkih indijanaca Ojibwa (Chippewa) koji su u svojoj usmenoj predaji sačuvali priče i legende o nastanku Hvatača snova i njegovoj namjeni. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća te priče proširile su se i na neka druga plemena koja su ih prihvatila. Svoju popularnost Hvatač snova može zahvaliti i Hippie pokretu, čiji pripadnici su ga prihvatili i uključili u zapadnjačku kulturu.

 

Tisućama godina u nazad indijanci plemena Ojibwa koristili su Hvatač snova kako bi svoje najmlađe zaštitili od ružnih snova i noćnih mora. Originalni indijanski Hvatač snova bio je krug tek 10-ak cm u promjeru, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem. Krug simbolizira dnevno kretanje sunca. Vrsta pera također ima svoje značenje. Pero sove ili tzv. žensko pero, simbolizira mudrost, dok pero orla, muško pero, simbolizira hrabrost. Pero može biti provučeno kroz središnju rupicu ili na stranama Hvatača snova. Samo pero, neovisno o vrsti ptice s koje potječe, simbolizira Dašak zraka ili Dah života. Kako je u današnje vrijeme u SAD-u zabranjeno korištenje navedenog perja, indijanci su Hvatače snova počeli ukražavati odgovorajućim kristalima. Koriste se četiti kristala koji simboliziraju četiri strane svijeta, žuti za istok, crni za zapad, crveni za jug i bijeli za sjever.

Legenda kaže kako su Asibikaashi (Žena pauk) i Wanabozhoo donijele čovječanstvu životno neophodno sunce. Na početku vremena Asibikaashi je plela Hvatače snova za svako novorođenče u plemenu, no kako se pleme proširilo na sve četiri strane Sjeverne amerike postalo joj je teško sve ih pravovremeno pronalaziti kako bi donijela svoj poklon svakoj pojedinoj novorođenoj Ojibwa-bebi. Stoga su buduće mame, bake, sestre preuzele zadatak pletenja Hvatača snova. Čim se beba rodi dobije na poklon Hvatač snova koji se okači iznad njezine glave ili negdje pokraj, u njezinom vidokrugu. Preko dana, kada je budna beba promatra njihanje Hvatača snova i tako se zabavlja i uči vrijednu lekciju o kretanju zraka. Kada spava, Hvatač snova je štiti od ružnih snova, pomaže dobre snove i pomaže bebi pronaći svoju životnu zadaću i slijediti svoje snove kada naraste.

U nastavku donosimo dvije poznate legende o nastanku Hvatača snova. Primijetit ćete kako se one bitno razlikuju u brojnim elementima, napose u opisu funkcioniranja Hvatača snova. Jedno pleme vjeruje kako se loši snovi hvataju u mrežu, te s prvim jutarnjim zrakama sunca bivaju uništeni, dok se lijepi snovi spuštaju do spavača kroz središnju rupicu u mreži. Drugo pak pleme vjeruje da se lijepi smovi putem mreže integriraju u njihov život dok loši snovi bježe daleko od spavača kroz istu središnju rupicu u mreži. No to nipošto nije razlog za sumnju u funkcionalnost Hvatača snova, jer svi indijanci vjeruju kako su obje verzije prihvatljive, jer uz neznatne razlike u opisu u suštini opisuju istu namjenu.

Legenda o pauku i baki (pleme Ojibwa (Chippewa))

Pauk je tiho pleo svoju mrežu pokraj kreveta Nokomis, stare bake. Svakoga dana Nokomis je promatrala pauka kako radi svoj posao, u tišini plete mrežu. Jednoga dana, dok je promatrala paukov trud u sobu je ušao njezin unuk.
"Nokomsi-iya!" viknuo je gledajući u pauka. Poletio je prema njemu, dograbivši cipelu da ga njome udari.
"NO-Keegwa," prošaptala je starica, "nemoj ga ozlijediti."
"Nokomis,zašto štitiš pauka?" upitao je mališan.
Starica se nasmiješila, ali nije ništa odgovorila. Kada je dječak otišao, pauk se približio starici kako bi joj se zahvalio jer mu je spasila život. Rekao joj je:
"Mnogo dana si me promatrala kako pletem i predem svoju mrežu. Divila si se mome trudu. Za uzvrat, pošto si mi spasila život, želim ti nešto darovati."
Nasmiješio se svojim svojstvenim paučastim osmjehom i udaljio se, pletući putem mrežu.
Uskoro je izašao mjesec i obasjao svojim blagim svjetlom srebrnastu mrežu koja se blago njihala na prozoru.
"Vidiš li kako pletem? Gledaj i uči, jer svaka mreža zaustavlja ružne snove. samo lijepi snovi mogu proći kroz malenu rupicu u sredini mreže. Ovo je moj poklon tebi. Koristi ga kako bi uvijek upamtila lijepe snove. Ružni snovi uplest će se u mrežu i neće ti nauditi."

Legenda o Hvataču snova (pleme Lakota (Sioux))

Jednostavan hvatač snova - logo snovi.infoNekoć davno, kada je svijet još bio mlad, stari duhovni vođaplemena Lakota bio je na visokoj planini. Tamo je imao viziju. U toj viziji, Iktomi, veliki učitelj mudrosti, pojavio se u obliku pauka.

Iktomi je govorio s njim na svetom jeziku. Samo duhovni vođe plemena Lakota mogli su ga razumjeti. Dok je Iktomi govorio, uzeo je vrbin obruč, koji je imao perje, konjsku dlaku, perlice i milodare na njemu i počelo plesti mrežu.

Govorio je starješini o ciklusima života i kako smo započeli naše živote kao bebe. Zatim smo prešli na djetinjstvo i u odraslu dob. Konačno, idemo ka starosti, gdje moramo biti zbrinuti poput beba, čime na koncu završavamo svoj životni ciklus.

"Ali," rekao je Iktomi dok je nastavljao plesti svoju mrežu, "u svakom trenutku života postoje mnoge sile, neke dobre i neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmjeravati u pravom smjeru, ali, ako slušate loše sile, oni će vas povrijediti i usmjeriti vas u pogrešnom smjeru."

Nastavio je: "Postoje mnoge sile i različiti smjerovi koji mogu pomoći ili ometati sklad prirode i Velikog Duha i sva njegova prekrasna učenja."

Sve dok je pauk govorio, nastavljao je tkati svou mrežu, počevši od obruča, izvana i napredujući prema središtu. Kada je Iktomi završio govor, dao je starješini plemena Lakota mrežu i rekao: "Vidi, mreža je savršeni krug, ali postoji rupa u središtu kruga."

"Koristi mrežu kako bi pomogao sebi i svojim ljudima, postići svoje ciljeve i iskoristiti ideje, snove i vizije. Ako vjerujete u Velikog Duha, mreža će uhvatiti i zadržati vaše dobre ideje, a one loše će otići kroz rupicu."

Starješina plemena Lakota podijelio je viziju sa svojim narodom. Sada, Sioux indijanci koristite Hvatače snova kao mrežu svog života. Tradicionalno, kači se iznad kreveta ili u domu kako bi prosijavala snove i vizije. Dobri snovi se uhvate u mrežu života i postaju dio njega, a zli snovi bježe kroz rupicu u centru i više nisu dio njih.

 

Facebook stranica Dobri snovi

 

Prijava odjava